Vrije hand polylijn

Sneltoets

Vrije hand polygoon

Basisgereedschappen

Alt+5 (Windows)

Option+5 (Mac)

Hiermee creëer je een polylijn die het pad van de aanwijzer volgt, terwijl je de muis beweegt. Lijnen die je tekent met het gereedschap Vrije hand polylijn kan je net zoals andere polygonen of polylijnen aanpassen met het gereedschap Vervorm object.

Methode

Omschrijving

Bijsnijden

Kies deze methode om objecten zoals rechthoeken, lijnen, polylijnen en polygonen bij te snijden (zie voor meer informatie). Objecten vervormen met het gereedschap Vrije hand polylijn

Instellingen

In dit dialoogvenster kan je de gewenste graad van Afvlakking van de polylijnen instellen. Des te hoger de afvlakking, des te minder controlepunten het pad van de polylijn zal bevatten. Dit maakt het makkelijker om het pad te vervormen. Des te lager de afvlakking, des te meer controlepunten het pad van de polylijn definiëren. Dit zorgt ervoor dat het pad dat je tekent, nauwkeuriger wordt weergegeven. Selecteer de optie ‘Geen’ om het pad dat je tekent, niet af te vlakken

Om een vrije hand polygoon te tekenen:

Activeer het gereedschap.

Klik op de knop Instellingen om het dialoogvenster ‘Vrije hand polylijn’ te openen en de afvlakking voor het tekenen van curven te bepalen.

Klik in de tekening om het beginpunt van de polylijn te bepalen. Beweeg de muis om het gewenste pad te tekenen.

Klik opnieuw wanneer het object voltooid is.

Het aantal controlepunten en hun locatie hangt af van de vorm van het getekende object en de graad van afvlakking. Zo zal een object met veel bogen en krommingen en een lage afvlakkingsgraad meer controlepunten bevatten dan een reeks lijnen met een hoge afvlakkingsgraad.

Via het Kenmerkenpalet kan je bovendien pijlpunten toevoegen (zie Pijlpunten).

Het gereedschap Vrije hand polygoon heeft standaard een egale witte vulling.